życzę Wam i sobie jak największej świadomości na temat tego, co jemy. Od kilku dni śledzę liczne wpisy i filmy dotyczące modyfikowanej genetycznie żywności, szkodliwych skutków jedzenia mięsa, i ogólnie , licznych pomysłów na zdrowy sposób odżywania się. Moja reakcja na powyższe tematy jest mieszanką lęku, buntu, chęci przeciwdziałania ludobójstwu i uważnością na to, co i jak jem oraz tego, co i jak podaję do jedzenia bliskim.
A o to kilka faktów, które może i Was zainteresują:
- Według raportu ONZ zwierzęta hodowane na mięso produkują 130 razy więcej odchodów niż wszyscy mieszkańcy USA razem wzięci. Wpływa to na wzrost ilości metanu, który trafia do atmosfery o 1/3. Metan powoduje 20 razy szybsze ocieplenie klimatu niż dwutlenek węgla. Obliczono, że do uzyskania 0,5 kg mięsa średnio zużywa się 2500 galonów wody, która z powodzeniem mogłaby zostać zużyta do nawadniania pól uprawnych i nieporównywalnie większą ilość wyprodukowanego jedzenia bezmięsnego. Warto o tym pomyśleć, mając na uwadze, że 1 miliard ludzi cierpi z powodu głodu, a 24 tysiące dzieci umiera z głodu codziennie.
3. Naszym organizmom nie jest potrzebne białko jako takie. Nasze organizmy produkują białko z aminokwasów, które oczywiście występują w białku (czyli też w mięsie). Ale po co tracić energię i zaśmiecać sobie organizm przetwarzaniem białka zwierzęcego, skoro aminokwasy w prostszej postaci występują w biomasie roślinnej? Do tego w roślinach są witaminy, mikroelementy, węglowodany (te bardziej wskazane - cukry proste, które są jedyną pożywką dla mózgu) a do tego nie zawierają zbędnych tłuszczów. Pokarm roślinny w porównaniu z odzwierzęcym nie zawiera takiej ilości skumulowanych metali ciężkich, pestycydów czy hormonów i sztucznych antybiotyków.
4. Modyfikacje genetyczne to inwazyjny i nieprecyzyjny sposób na wprowadzenie obcego materiału genetycznego (np. od wirusów lub bakterii) do roślin uprawnych, powodujące niemożliwe do przewidzenia skutki. Wykreowane rośliny przeszły mało rygorystyczne testy i żadnych badań długofalowych. Z drugiej strony badania nad zwierzętami pokazują zatrważające wyniki. ( więcej tutaj ) . Tylko jedno badanie na temat wpływu żywność GM na ludzi zostało opublikowane. Stwierdzono nieoczekiwany efekt na florę bakteryjną w jelitach. Badanie to nie zostało dalej rozwinięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.